За Мей гласуваха 200 депутати консерватори.
За Мей гласуваха 200 депутати консерватори. / БГНЕС
Тереза Мей остава начело на правителството и партията

Британският премиер Тереза Мей заяви, че нейната основна цел след получаването на подкрепа от мнозинството депутати консерватори е да осъществи излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

„Ето я нашата обновена мисия: да осигурим осъществяването на Брекзит, за което гласува народът, отново да сплотим страната и да изградим страна, която наистина работи за благото на всеки“, каза Мей, след като депутатите от управляващата Консервативна партия й гласуваха вот на доверие.

Мей увери, че главната й цел ще бъде намиране на решение на проблема, засягащ статута на Северна Ирландия след Брекзит. „Чух това, което Камарата на общините заяви за северноирландския „бекстоп“ /режим на подкрепа на престоя на региона в състава на Митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар след настъпването на преходния период на Брекзит/, и аз ще отида на срещата на върха на ЕС на 13 декември и ще настоявам за правни и политически гаранции, които ще свалят тревогите, които членовете на парламента имат по този въпрос“, подчерта британският премиер.

За Мей гласуваха 200 депутати тори, а против – 117. За да остане начело на партията и правителството, тя трябваше да получи обикновено мнозинство плюс един глас /най-малко 159 депутати от 317/. Според наблюдатели превес от 83 гласа е голяма победа за британския премиер. Сега тя ще може да заглуши гласовете на своите противници, които искат „твърд Брекзит“, а шансовете й да прокара през парламента сделката с ЕС за излизането на страната от съюза нарастват, отбелязват политолози.

Тереза Мей е защитена от повторен вот на доверие в течение на година.
Тереза Мей е защитена от повторен вот на доверие в течение на година. / БГНЕС

В замяна на подкрепата Мей е обещала, че няма да се кандидатира за лидер на консерваторите на следващите парламентарни избори, които трябва да се проведат през 2022 г. Причината за поискания вот на доверие е недоволството на 48 депутати консерватори. Те не бяха съгласни с начина, по който британският премиер проведе преговорите с ЕС за Брекзит.

Тереза Мей благодари на всички, които я подкрепиха и обеща да се вслуша в тези, които са гласували против. „Това беше дълъг и труден ден, но в неговия край аз съм щастлива, че получих подкрепата на моите колеги по време на гласуването. Признателна са им за тази подкрепа. Значителен брой мои колеги гласуваха срещу мен и за ще се вслушам в това, което те казаха“, увери тя.

[b]Реакции след вота на доверие[/b]

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин смята, че резултатите от гласуването показват хаоса, обхванал управляващата политическа сила. „Гласуването не внесе промени в живота на нашия народ. Премиерът пропиля своето мнозинство в парламента. Нейното правителство се намира в състояние на хаос. Тя не е способна да сключи сделка за Брекзит, която да работи за благото на нашата страна“, се казва в неговото изявление.

В правителството цари хаос, смята Джереми Корбин.
В правителството цари хаос, смята Джереми Корбин. / БГНЕС

Корбин призова Мей да предаде „следващата седмица своето нещастно споразумение за Брекзит в Камарата на общините, за да си върне парламентът контрола“ над процеса на излизане на страната от ЕС. Той също така заяви, че Лейбъристката партия е готова да поеме юздите на управлението в свои ръце и да осъществи такъв Брекзит, който ще поддържа необходимия жизнен стандарт и ще запази работните места.

Един от лидерите на групата на евроскептиците в парламентарната група на консерваторите Джейкъб Рис-Мог заяви, че резултатите от гласуването са ужасни за Мей. „Тя трябва незабавно да отиде да се види с кралицата и да подаде оставка“, каза той.

Никола Стърджън критикува резултатите от гласуването.
Никола Стърджън критикува резултатите от гласуването. / БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън критикува резултатите от гласуването. „Мей може би се е хванала за лидерския пост в Консервативната партия, но властта, която й е останала, е съдбоносно подкопана“, заяви тя.

В същото време бившият член на правителството Ники Морган, която твърди, че Великобритания трябва да остане в ЕС, отбеляза, че по време на гласуването е възтържествувал здравият разум.

Според устава на Консервативната партия сега Тереза Мей е защитена от повторна подобна процедура в течение на година. /ТАСС и БГНЕС