Брюксел повери на Гърция бъдещата разузнавателна школа на ЕС

Министрите на отбраната на страните от Европейския съюз взеха решение за стартирането на 17 нови проект в сферата на сигурността, които са насочени към създаването на нови видове оръжия, а така също и за подготовката на кадри в областта на разузнаването, командването, контрола и киберсигурността. Това съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

„На заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел министрите утвърдиха 17 нови проекти в рамките на програмата за Постоянно структуриране на сътрудничеството на ЕС в областта на сигурността и отбраната (PESCO)“, се казва в документа.

Сред проектите фигурират: създаване на нови системи за управление на артилерията, модернизация на ударните вертолети, създаването на безпилотни подводни апарати, система за защита от дронове.

Пет от 17-те проекта са насочени към повишаването на квалификацията на европейските специалисти в областта на отбраната и сигурността, а също така на командния състав за мисиите на Евросъюза. Сред тях влиза създаването на Съвместна разузнавателна школа на ЕС (Joint EU Intelligence School, JEIS), която „ще осигури обучение и тренировка на военния и цивилен персонал на държавите от ЕС и НАТО по разузнавателни дисциплини“. Водещите страни по този проект ще бъдат Гърция и Кипър.

Програмата PESCO стартира през декември 2017 г. Тя включва осъществяването на серия от проекти за развитие на собствените военни възможности на Евросъюза, които трябва да допълват потенциала на НАТО. /ТАСС и БГНЕС