Националният военноисторически музей събира послания от българи на Стената на Независимостта

Стена на Независимостта създаде Националният военноисторически музей по повод отбелязването на 110-та годишнината от обявяването на България за независима, предаде репортер на БГНЕС.

Днес музеят работи с вход свободен и наред с достъпа до своята постоянна и външна експозиция, и двете временни изложби – „Враг/Приятел“ и „Малкият човек в голямата война“, посветена на обикновения човек през Първата световна война предложи и много изненади на своите гости.

„Специално за деня на Независимостта създадохме стена на независимостта, на която всеки посетител може да остави своето послание и да потърси отговор на въпросите дали е важна независимостта от 1908 г., какво всъщност ни прави независими и какво ни носи тя 110 г. по-късно. Посланията ще бъдат запазени и ще бъдат съхранени като част от архивите на музея”, заяви за БГНЕС директорът на „Връзки с обществеността” в музея Деяна Костова.

Освен да напишат своето послание, посетителите гледаха и филмите „Независима България“ на Огнян Сурдолов и „Фердинанд Български" на проф. Светослав.

„В този празничен ден наследницата на генерал-майор Стефан Паприков – Зоя Паприкова отвори личния си фонд и извади от него няколко отличия и снимки. Избрахме да покажем тази личност, защото той остава някак си в сянка на другите членове от кабинета на Александър Малинов, а всъщност той е външен министър при обявяването на независимостта и главна фигура в дипломатическата ѝ защита след това, което е от огромно значение”, обясни Костова.

Тя добави, че посетителите са видели държавния печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – орден „Св. Равноапостоли Св. св. Кирил и Методий", униформата на цар Фердинанд I, пистолета „Браунинг“ и част от отличията на военния министър на войната генерал-лейтенант Данаил Николаев.

Сред посетителите срещаме 70-годишната Зоя Богданова, която с внучката си за първи път посещава музея.

Днес музеят работи с вход свободен и наред с достъпа до своята постоянна и външна експозиция, предложи много изненади на своите гости.
Днес музеят работи с вход свободен и наред с достъпа до своята постоянна и външна експозиция, предложи много изненади на своите гости. / БГНЕС

„Внучката ми трябва да се запознае с историята, настоящето и бъдещето на държавата. Трябва да обичаме държавата си. Надявам се, че страната ни е независима днес. Откакто съм се родила, винаги съм се гордяла, че съм българка“, заяви Богданова.

55 години по-младият Кристиян Шуков, който е от Смолян, също за първи път влиза в музея.

„Трябва да се гордеем, че сме българи, но не само на празници, а и през останалото време. Много хора не оценяваме това, което имаме. Независимостта е свобода. Аз се гордея с историята и миналото, заради това, за което са се борили предците ни”, каза ученикът и добавя, че е останал силно впечатлен от оръжията, развитието на българската униформа и машините.

За 10-годишната Раяна Василева днешният ден е като всеки друг, но няма търпение да научи повече за 22-ри септември. На стената тя е написала, че обича България.

„Аз обичам България, защото тук има много паметници, празници, защото тук е моето семейство и защото е прекрасна“, заяви с грейнали очи малкото момиче. /БГНЕС