Почина дядо Добри

Няма човек в България, който да не е чувал за историята на дядо Добри.
Няма човек в България, който да не е чувал за историята на дядо Добри. / БГНЕС

Дядо Добри (Добре Добрев) – стогодишният старец, който обикаля улиците на София от години, събирайки пари за църквата, е починал.

Тъжната вест се разпространи в социалните мрежи бързо във вторник следобед. За смъртта на 103-годишния старец, едно от лицата на столицата, съобщиха и в официалната Фесбук страницата, посветена на дядо Добри.

От Светия Синод съобщиха, че тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи заупокойна Литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Няма човек в България, който да не е чувал за историята на дядо Добри.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Венчава се през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на Българската православна църква. Почти всеки ден Добре Добрев ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника "Свети Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка. През 2009 година дядо Добри дари 35 700 лева на ПКСХП "Св. Александър Невски" и така стана най-големият дарител на Патриаршеската катедрала.

Неведнъж дядо Добри е попадал в телевизионните репортажи именно заради скромния си начин на живот и голяма щедрост. Дядо Добри бе вдъхновение както за професионални, така и за любители фотографи, които са го запечатвали на уникални фотографии, облечен с шаячна аба, дебела шапка, торба през рамо и свински цървули - облекло типично за 19-ти век.

Историята за дядо Добри, който ежедневно изминава 10 км от дома си в село Байлово до София, за да моли минувачите за няколко монети, стигна дори до папа Франциск. Преди четири години светият отец разказа как бил развълнуван от факта, че мъжът с бавна походка и превит гръб е дарил над 50 000 долара, които събрал на улицата, за социални дейности.

Дядо Добри даряваше дори социалните си помощи. Той сам е дал 11 хиляди лева за ремонта на покрива на селската църква в Байлово, за църквата в Горно Камарци пък е събрал 10 хиляди, за Елешница - 15 хиляди лева.

Бог да го прости! Вечна да бъде паметта му! /БГНЕС